Ajka bemutatása

Az ideális befektetési célváros

Ajka, évszázados ipari hagyománnyal rendelkező város, ahol olyan nagy múltú ipari üzemek találhatóak, mint az üveggyár és hőerőmű. Ajka kiváló adottságainak és teljes körűen biztosított intézményi funkcióinak köszönhetően, a várost nagyon fejlett technológia jellemzi.

Ajka madártávlatból

Elhelyezkedés

Ajka a Közép-Dunántúl meghatározó jelentőségű városa, a nevét viselő 36 764 fős járás központja. A város a Bakony északi és déli vonulatát kettéosztó törésvonal mentén, a 8-as főúttól délre terül el.

A főút forgalma a jelenlegi és közeljövőben - többek között az osztrák oldalon - várható fejlesztések eredményeként várhatóan tovább erősödik, fokozatosan európai jelentőségű tranzitfolyosóvá növi ki magát. Ajka vasúti kapcsolatát, a Bakonyt hosszában átszelő 20-as számú, Budapest-Székesfehérvár-Szombathely villamosított vasútvonal biztosítja. A vasútvonal jelenleg is a transzeurópai közlekedési főhálózat (TEN-T Core network) „Mediterrán" fantázianevű folyosójának részét képezi. Jelentőségének megfelelően a Székesfehérvár-Boba közötti, jelenleg egyvágányú szakasz a 2014-2020 közötti ciklusban korszerűsítésre, bővítésre kerül.

A város megyeszékhelytől (Veszprém) való közúti távolsága 37 kilométer; a Balatontól - annak egyik legkiemelkedőbb településétől, Balatonfüredtől - csupán 40 kilométer választja el, jelentős turisztikai bevétellel mégsem rendelkezik. A dunántúli településhálózatban legközelebb fekvő hasonló súlyú, de nagyobb lélekszámú várostól, Pápától 41 kilométerre helyezkedik el, így teljes körűen biztosított intézményi funkcióinak köszönhetően kiemelt térségközponti szereppel bír.

Város neve Lakónépessége (2013) Közúti távolsága Ajkától
Pápa 31 528 41 km
Mosonmagyaróvár 32 092 117 km
Zalaegerszeg 59 618 93 km
Sopron 60 528 118 km
Veszprém 60 876 37 km
Tatabánya 67 406 132 km
Szombathely 77 547 89 km
Győr 128 567 84 km

Térkép

Ajka város pozíciója a Dunántúl hasonó és jelentösebb lélekszámú településéhez viszonyítva (Forrás: KSH, 2013)

Ajka elhelyezkedése

Autó
A kistérség jó térszerkezeti adottságai miatt a 8-as számú főúton, a nyugati határtól pedig – nemzetközi útvonalak folytatásaként – a Veszprém–Székesfehérvár–Budapest útvonalon is elérhető. A főút forgalma -az osztrák oldalon várható fejlesztések eredményeként- várhatóan tovább erősödik, fokozatosan európai jelentőségű tranzitfolyosóvá növi ki magát.

Autóbusz
A térségközponti szerepet erősíti az autóbusz-közlekedésben betöltött csomóponti helyzete, mivel az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ közel kétszáz járata áll meg a városban.

Vasút
Ajka vasúti kapcsolatát, a Bakonyt hosszában átszelő 20-as számú, Budapest-Székesfehérvár-Szombathely villamosított vasútvonal biztosítja. A vasútvonal jelenleg is a transzeurópai közlekedési főhálózat (TEN-T Core network) „Mediterrán” fantázianevű folyosójának részét képezi. Jelentőségének megfelelően a Székesfehérvár-Boba közötti, jelenleg egyvágányú szakasz a 2014-2020 közötti ciklusban korszerűsítésre, bővítésre kerül.

Az utóbbi két évtized ipari fejlődésének alapja a sok évtizedes ipari hagyományokkal rendelkező szakképzett helyi és környékbeli munkaerő. A korábban elsősorban a bányászatban, nehéziparban és gépgyártásban tapasztalatot szerzett munkaerő bázisán indult el az újjászületés és fejlődés, amely jellemzi a várost és az ipari parkot Az elmúlt húsz évben a helyi munkaerő hatékonyan alkalmazkodott a megváltozott szerkezetű ipar követelményeihez, olyan új munkamódszereket, munkaszervezési- és vezetési módszereket sajátított el, amelyek nemzetközileg is versenyképessé teszik. Az újonnan betelepült vállalatoknál olyan képzésben részesültek, amely szükségessé és természetessé teszi a mindennapos munkavégzés során az idegen nyelvű szakmai kommunikációt is. Ez kemény munkával, szorgalommal és magas fokú lojalitással párosul. Az ipari parkban működő cégek közül többen is büszkék arra, hogy a hatékonysági mutatóik elérik az anyacégeiknél megszokott szintet.

Az ipari parkban működő cégek természetes munkaerő bázisát Veszprém megye nyugati részének aktív korú lakossága alkotja. A helyi munkaerőpiac egyik sajátja az, hogy a foglalkoztatottsági ráta tartósan magasabb az országos átlagnál, de a 2013-ban bezárt bauxitbányákból felszabaduló szakképzett munkaerő ismételten leköthető kapacitást jelent.

Iparági fókuszterületek

Ajka város jelenlegi iparági fókuszterületi összetétele elsősorban a:

  • Járműipari gyártmányok és alkatrészek gyártása;
  • Mechatronikai, elektronikai- és elektromechanikai szerelés;
  • Fémalapanyag gyártás, fémfeldolgozás;
  • Üveg, üvegtermék gyártás köré összpontosul.

A város „szoft" kapcsolatrendszerének meghatározó elemei az évtizedes múltra visszatekintő testvérvárosi viszonyok. A négy különböző országban található testvértelepülésekkel eltérő célú és eredményű együttműködések születtek:

  • Weiz (Ausztria): Az ipartörténet kezelésével összefüggő tapasztalatcsere
  • Unna (Németország): Kulturális, oktatási, diákcsere programok, közös pályázatok önszerveződő közösségek között, gazdasági kérdésekben való tapasztalatcsere a Ruhr-vidéki településsel.
  • Székelykeresztúr (Románia): A székely várossal évente több alkalommal személyes találkozások és hetente-havonta információcsere a kultúra területén.
  • Rovaniemi maalaiskunta (Finnország): Ipari-, gazdasági és termékfejlesztéssel összefüggő tapasztalatcsere.

Klaszter szervezet:
A város kezdeményezésére 2007-ben a járműipari alkatrészeket gyártó és egyéb mechanikai tevékenységet végző vállalkozások, valamint közép és felsőfokú oktatási intézmények és gazdaságfejlesztő szervezetek megalakították az Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter szervezetet 24 taggal. Miután 2012-ben kibővült a veszprémi innovációs klaszterrel, nevét Bakony Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszterre változtatta. Ezzel a Dunántúl legnagyobb klaszter szervezete lett 37 taggal, mely 2014-ben megszerezte az elérhető legmagasabb klaszter fokozatot az „Akkreditációs Innovációs” klaszter cím megnevezést.

A VÁROSBAN NAGY HAGYOMÁNNYAL RENDELKEZŐ VÁLLALATOK

Ajka Kristály Kft.
A Neumann Bernát által 1878-ban alapított ajkai üveggyár a századfordulóra már világhírűvé vált: aranyéremmel kitüntetett résztvevője volt az 1896-os millenniumi kiállításnak, az 1900-as Párizsi világkiállításnak és az 1904-es St. Louis-i kiállításnak. Az Ajka Kristály 2 gyárában 1000 ember dolgozik azon, hogy világszínvonalú termékeket állítson elő. Az ősi, szájfúvásos technológiának és a magas színvonalú kézműves üvegipari gyártási eljárásoknak köszönhetően, az itt gyártott termékek 90-96%-a export piacokon kerülnek értékesítésre.
Termékek: káli-és ólomkristály kelyhek, poharak, korsók, palackok, asztali díszítő elemek, egyedi iparművészeti termékek.
Referencia: Tiffany, Rosenthal, Royal Doulton, Dartington, Bloomingsdale, Lenox, Hoya Glass, Sasaki Co., Colle, Corradi, Cristalleria de Haute Bretagne, Cristofle

Bakonyi Erőmű Rt.
A Bakonyi Erőmű Részvénytársaság 1943-ban kezdte meg fő tevékenységét, a szénbázisú villamosenergia-termelést, amely 120 kV-os távvezetéken keresztül 1949-től csatlakozik az országos villamosenergia-rendszerhez. A környezetvédelmi előírások, a légszennyezés jelentős csökkentése érdekében a társaság a 2004-es évben megkezdte a biomasszával történő tüzelést. A megújuló energiákban rejlő lehetőséget felismerve, 2000-ben a részvénytársaság helyezte üzembe Magyarország első szélerőművét Várpalota térségében.
Szolgáltatások:kommunális és ipari hőellátás

JELENTŐSEBB KIS-ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK A VÁROSBAN

Le Belier Magyarország Formaöntöde Zrt.
Az autóipar számára alumínium alkatrészeket gyártó, Ajkán 1 000 főt foglalkoztató francia cég. Nagy gyártási kapacitásuk, az itteni szakemberek hozzáértése és az elismert minőség alapján a magyar leányvállalatot kiemelten kezelik a Le Belier-csoporthoz tartozó gyárak sorában. Ajkán a nyereség 30-40 százalékát fejlesztésekre fordítják.
Termékek: alumínium alkatrészek
Minőségbiztosítás: ISO 9002, VALEO 1000

Ajkai Elektronika Kft.
Az Ajkai Elektronikai Kft. egy közel 330 főt foglalkoztató vállalat, amely termelésének 95 %-át autóipari termékek teszik ki. A cég OEM, Tier 1, Tier 2 –es autóipari beszállítói státusszal rendelkezik.
Termékek: járműipari alkatrészek, járműipari szerelvények,
Szolgáltatás: járműipari alkatrészek felületvédelme
Minőségbiztosítás: ISO 9001, ISO/TS 16949

AE-Plasztik Kft.
A 100 %-ban magyar tulajdonban levő cég, 2008-ban teljes jogutódlással vált ki az Ajkai Elektronikai Gyártó és Szolgáltató Kft.-ből.
Termékek: külső műanyag burkolóelemek, ülésalkatrészek, ülésdöntőkarok és gombok, nyitáshatárolók
Szolgáltatások: műanyag alkatrészgyártás, elektro-mechanikai szerelés, termék és gyártásvezetéssel, logisztikai szolgáltatások
Referencia: Magyar Suzuki Zrt., Magyar Toyo-Seat Kft., Otter Controls Ltd.