Elhelyezkedés

Ajka a Közép-Dunántúl meghatározó jelentőségű városa, a nevét viselő 36 764 fős járás központja. A város a Bakony északi és déli vonulatát kettéosztó törésvonal mentén, a 8-as főúttól délre terül el. A főút forgalma a jelenlegi és közeljövőben – többek között az osztrák oldalon - várható fejlesztések eredményeként várhatóan tovább erősödik, fokozatosan európai jelentőségű tranzitfolyosóvá növi ki magát. Ajka vasúti kapcsolatát, a Bakonyt hosszában átszelő 20-as számú, Budapest-Székesfehérvár-Szombathely villamosított vasútvonal biztosítja. A vasútvonal jelenleg is a transzeurópai közlekedési főhálózat (TEN-T Core network) „Mediterrán” fantázianevű folyosójának részét képezi. Jelentőségének megfelelően a Székesfehérvár-Boba közötti, jelenleg egyvágányú szakasz a 2014-2020 közötti ciklusban korszerűsítésre, bővítésre kerül.

A város megyeszékhelytől (Veszprém) való közúti távolsága 37 kilométer; a Balatontól – annak egyik legkiemelkedőbb településétől, Balatonfüredtől – csupán 40 kilométer választja el. A dunántúli településhálózatban legközelebb fekvő hasonló súlyú, de nagyobb lélekszámú várostól, Pápától 41 kilométerre helyezkedik el, így teljes körűen biztosított intézményi funkcióinak köszönhetően kiemelt térségközponti szereppel bír.

A térségközponti szerepet erősíti az autóbuszközlekedésben betöltött csomóponti helyzete, Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ közel kétszáz járata áll meg a városban. A tömegközlekedést a városban és a környező települések között helyi autóbusz járatok biztosítják.

A legközelebbi autópályacsomópont (M7) 63 kilométernyire található. A Budapestre vezető leggyorsabb közúti útvonal hossza 160 kilométer, a legközelebbi határátkelőhely (Hieligenkreutz-Ausztria) megközelítőleg 112 kilométernyire található.

A Főnix Ipari Park Ajka a város vonzástól északra, a Bakonygyepes Tótvázsony településeket összekötő 7308 út két oldalán helyezkedik el.

A terület távolsága különböző helyektől:

az M8-as országos föúttól 1,3 - 3,3 km Budapesttől 160 km Graztól 150 km

Ajka helyzete a környező országokhoz képest